Workshop "Feel Fine Online" voor kinderen en tieners

Veel ouders en scholen weten zich er geen raad mee. Kinderen sturen elkaar (vaak anoniem) vervelende berichtjes of dreigmailtjes, ze stelen elkaars wachtwoorden, ze versturen virussen of zetten ‘verkeerde’ foto’s en filmpjes online. Deze laffe manier van pesten via internet en mobiele telefonie stopt niet bij de voordeur maar dringt helemaal door tot in je slaapkamer. Hierdoor voel je je nergens meer veilig. De impact ervan is vaak niet te overzien.

Hoe zorgen we ervoor dat we (iedereen uit de klas/ groep) ons goed voelen online? Daar gaat het om. En vaak verschilt dat helemaal niet zoveel van contact in de ‘echte’ wereld.

Inhoud van de workshop

In een workshop van twee uur neem ik u en de kinderen mee in ‘Feel Fine Online’ om de bewustwording van de kinderen op het gebied van omgaan met elkaar in de online wereld te vergroten.

De workshop start met een kennismaking met het effect van grensoverschrijdend gedrag in de online wereld. Daarna ontdekken de leerlingen met elkaar wie elkaar allemaal waar tegen komt in de online wereld.

Voor wie

Deze workshop (of gastles) is geschikt voor leerlingen in het PO (bovenbouw) en VO, maar ook voor bijvoorbeeld sportclubs.

Inhoud:

Kinderen zijn vaak verrast over de diverse omgevingen waar hun klasgenoten actief zijn en de intensieve ontmoetingen die zij met elkaar hebben in één op één contact en in groepen. Dat zet aan tot stilstaan bij positieve en negatieve ervaringen die zij met elkaar en in relatie tot andere kinderen en mensen opdoen in de online wereld.
Via een spelvorm worden kinderen hierin begeleid om meer te leren over gevoelens die samenhangen met de online wereld, de verschillen en de overeenkomsten daarin.
Wanneer de klas al werkt met de klassenposter ‘Feel Fine Online’ gaat de trainer in op wat goed gaat en wat nog beter gaat via een oplossingsgerichte benadering. Wanneer de klas hier nog geen kennis mee heeft gemaakt, start de trainer dit spelenderwijs via gespreksvoering op.

De workshop duurt 2 uur.